Форум Іваниці

Теми для публікацій та розмов


Іваницька сотня
14 травня 2019 Григорій Поперека

ШКОЛА. Історія зі сторінок 'Трудової слави'
20 січня 2010 Людмила Павленко

Іваниця на карті України
3 січня 2010 (Житель Іваниці)

Іваницькі ремісники
2 січня 2010 (жителька села)

Історія
2 січня 2010 (житель села)

Дивитись всі теми міста

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Павленко Людмила, користувач 1ua
Людмила Павленко
Тема: ШКОЛА. Історія зі сторінок 'Трудової слави'

В неділю 17 січня 1960 року в урочищі Жадьківка проходили районні лижні змагання. В них взяли участь 165 чоловік – 17 колективів фізкультурників.

            Перше командне місце серед чоловіків завоювали представники Іваницької середньої школи на дистанції 10 кілометрів. Особисте перше місце за Г. П. Бесарабом. Представник тієї ж команди П. М. Кутовець зайняв друге місце. Їх результати відповідно 48 та 50 хвилин 11 секунд.

            Серед жіночих команд на дистанції п’ять тисяч метрів друге місце зайняла учениця Іваницької середньої школи - В. Назаренко з результатом 30 хвилин 40 секунд.

            І. Нагорний

Голова районної ради Спілки

спортивних товариств

і організацій.

(Л.Ш. 26.01. 1960 р.)

           

Школа гостинно розкрила двері

            Перший день навчання. Хто не переживав у своєму житті цього радісного, святкового дня, коли школа гостинно відкриває двері перед молодим поколінням, яке, переступаючи поріг рідної школи, робить ще один крок вперед до нових знань, до нових успіхів. Цей день - значна подія в житті кожного учня: і десятикласника, який зустрічає свій останній шкільний вересень і, особливо, для малюка, що вперше прийшов до школи з матір’ю чи батьком. Наповнюється радістю і серце вчителя - цієї благородної і скромної радянської людини, яка так багато сил і енергії віддає для того, щоб відкрити юним широкий, неосяжний світ науки. Труда і життя.

            „Добро пожалувати! ”- традиційні слова лозунгу біля входу Іваницької середньої школи. Дзвінкі голоси наповнюють шкільне подвір’я, коридори,  класи. На шкільному спортивному майданчику відкривається урочиста церемонія вітання першокласників.    Учителька першого класу  Ганна  Наумівна  Мирончук веде своїх вихованців. Стрункою шеренгою з букетами квітів вишикувались десятикласники.      

            - Дорогі діти! – звертається до наймолодших директор школи Панас Григорович Темносагатий. –Сьогодні ви вперше прийшли до школи, щоб вчитись і рости. Всі ви тут навчитесь писати , читати , працювати. Поздоровляю вас з першим днем навчання.

            Потім із словами привітання виступають секретар партійної організації школи Микола Степанович Замига, учениця 10 класу Надія Лук’янець.

            Слово надається першокласниці Тані Оніщенко , яка вперше в своєму житті виступає перед такою аудиторією.

            - Дякуємо за привітання, - сказала вона, - обіцяємо вчитись на  „4” та  „5”.

Десятикласники вручають своїм наймолодшим друзям букети запашних квітів. В честь першого дня навчання першокласники одержали подарунки. Голосно лунає дзвоник. А скільки їх буде попереду, скільки радощів і невдач чекає кожного на шляху до вершин науки                          

            В Іваницькій середній школі вже чимало зроблено для того , щоб наблизити навчання до життя, дати учням певні практичні вміння і навики. Тут добре обладнані шкільні майстерні по дереву і металу на 16 робочих місць кожна, придбано повні комплекти інструментів, верстати. Ці майстерні можна назвати міжшкільними, тому що в них працюватимуть і учні сусідньої восьмирічної школи. Гордістю іваницьких учнів є шкільна електростанція, яку вони самі побудували під керівництвом секретаря комсомольської організації, лаборанта школи Бориса Будая. Електростанція обладнана генераторами змінного і постійного струму, що дає можливість провадити всі досліди, практичні та лабораторні роботи.

            А хіба мало зробила учнівська виробнича бригада? Це вона вирощувала 10 гектарів гібридної кукурудзи, один гектар цукрових буряків, доглядала колгоспний сад на площі 22 гектари, вирощувала овочеві культури, проводила будівельні та ремонтні роботи.

            В школі успішно впроваджується виробниче навчання. В новому навчальному році учні старших класів одержать кваліфікації тваринників та плодоовочівників. Десятикласники з перших днів навчання приймуть участь у силосуванні кукурудзи в колгоспі ім. Калініна.

            Дирекція і партійна організація школи турбуються про те, щоб створити найсприятливіші умови для навчання учнів. В школі працює буфет, а скоро відкриється і учнівська їдальня, яка працювала і в минулому році. Для учнів, що живуть в інших селах, при школі організовано інтернат на 25 місць.

            Навчальний рік почався . Вступаючи в нього, педагогічний колектив Іваницької середньої школи сповнений бажання ще наполегливіше боротися за міцні знання учнів, за зв’язок школи з життям.

В. Немченко

(Л.Ш. 03.09. 1960 р.) 

 

Шкільний радіовузол

            Учні Іваницької середньої школи під керівництвом лаборанта Бориса Васильовича Будая побудували шкільний радіовузол. У коридорі і класах встановлені динаміки. Дикторами є учні 7 класу Тамара Чехлаєвська та Володимир Варущак. Всі учні школи з цікавістю слухають передачі свого радіовузла.

О. Семенченко

(Л.Ш. 10.12. 1960 р.)

 

 

Шкільна майстерня

            Хороша в нас майстерня. Під неї відведено просторе, світле приміщення. Обладнали ми 16 робочих місць, поставили 2 токарні верстати для обробки деревини. Крім того ,школа придбала токарний верстат по обробці металу.

            Діти самі тепер виготовляють лавки для фізичного та хімічного кабінетів, етикетки для дослідних ділянок, ящики для квітів, столярні кутники і рейсмуси, ручки для напильників, тощо.

            Стараються діти. І так вони раді, коли, що вийде, як зроблять своїми руками. Скажу хоча б за п`ятикласників Микола Горбунов ,Микола Харечко відзначаються особливою любов`ю до праці. Із шестикласників люблять попрацювати Валентин Васечко , Олександр Замига та інші. Наші семикласники працюють над виготовленням столярного верстата.                                                                                                                                                      Все в нас добре. От якби тільки адміністрація школи подбала ще про механізацію обробки деревини. З цим повинні знайомити учнів.

                                                                                                                       П. Проценко

Вчитель праці Іваницької середньої школи

                                                           (Л.Ш. 17.12. 1960р.)      

 

Вибори народних суддів

с. Іваниця

Ранок. Над селом розносяться позивні київського радіо. Гостинно розкриті двері трьох виборчих дільниць села. Ось дільниця № 23,що розташована в приміщенні середньої школи.                                                                                                               

Ще немає 6 годин, а багато виборців уже прийшли на дільницю. Голова виборчої комісії, директор школи Панас Григорович Темносагатий поздоровляє присутніх з днем виборів. Рівно о 6 годині ранку розпочинається голосування. Першими опускають бюлетені в урну літня колгоспниця Софія Захарівна Ковтун і Любов Гаврилівна Баштова - молода дівчина, яка голосує вперше.

...А люди йдуть і йдуть. Члени комісії ледве встигають видавати бюлетені.

            Значну допомогу комісії в проведенні виборів подали учні середньої школи. Комсомольці приставили чергові пости, допомагали в підвезенні пристарілих виборців. А десятикласники - брати Віталій і Микола Губієви чергували на шкільному радіовузлі і забезпечували святкові радіопередачі.

            12 годин дня. Більшість виборців уже проголосували. В цей час починається концерт художньої самодіяльності. виступають учні під керівництвом вчителя Миколи Степановича Замиги. Співає хор, виступають декламатори, виконуються сольні номери. Грає музика, танцює молодь, веселяться і літні колгоспники.

В. Васильченко

(Л.Ш. 20.12.  1960 р.)

 

 

Конкурс на кращого читця творів Кобзаря

            В Іваницькому Будинку куль­тури відбувся шевченківський вечір - один з серії вечорів, які будуть організовані в лютому - березні до 150 - річного юві­лею Т. Г. Шевченка.

            Будинок культури був переповнений. І учнів, і дорослих привів сюди інтерес до підсум­ків другого туру конкурсу на кращого читця творів великого Кобзаря.

            Дехто думав, що буде не до­сить весело слухати майже півсотні читців тим більше, що деякі твори повторювались. Але глядачі були в захопленні. Особливим успіхом користува­лися учениця 11 класу Тамара Лучко, десятикласниця Галя Криєнко, дев'ятикласниця Олек­сандра Брюховець та інші, їм вручені премії - твори Т. Г. Шевченка.

М. Замига,

 вчитель

 

 

Металолом мартенам

В минулому році вихованці шкіл району зібрали понад 500 тонн металобрухту. Особливо постаралися комсомольці, піонери і школярі Іваницької середньої школи (секретар комсомольської організації Олександра Бур’ян, старша піонервожата Ольга Павленко), які зібрали близько 20 тонн металобрухту.

Л. Машина.

(Т.С. 25.04. 1964 р.)

 

 

Шляхами батьків

„Шляхами героїв, шляхами батьків - вперед, до перемоги комунізму” - під таким девізом іде змагання на кращу шкільну комсомольську орга­нізацію України. Старт зма­гання було дано в день 60 - річчя з дня народження улюб­леного письменника всієї ра­дянської молоді М. О. Островського.

В Іваницькій середній школі цей день почався трудовою вахтою. Всі комсомольці ударно працювали в рідному колгоспі імені Калініна, допо­магали трудівникам села зби­рати щедрі дари осені.

Ввечері учні зібралися в актовому залі школи. Тут була проведена урочиста лінійка, присвячена старту республі­канського змагання. Комсо­мольці школи зобов'язалися: всім вчитись без двійок, боро­тись з порушеннями дисцип­ліни, цікаво і весело проводи­ти вільний час, взяти шефст­во над всіма деревонасадженнями в селі, брати активну участь в громадській роботі і т. д.

Комсомольська організація коли носитиме ім'я свого земляка Героя Радянського Союзу Степана Павловича Васечка. Учениця 11 класу Віра Щукіна зачитала лист тов. Васечку. В ньому комсомольці запевнили Степана Павловича, що з честю виконають взяті зобов'язання, і запросили Героя завітати до школи на святкування Великого Жовтня.

О. Бур’ян

(Т. С. 08.10. 1964 р.)

 

 

 

- Понад 600 дітей колгоспників, робітників і службовців села виховується в середній і восьми­річній школах. Для навчання і виховання учнів створені всі умови. При школах є навчальні кабі­нети з різних предметів, спортивні майданчики і ін. Нещодавно споруджено їдальню, в якій ви­хованці школи одержують гарячі страви.

За чотири роки середня школа дала путівку в життя 100 випускникам. Багато з них набули в школі професію і залишилися працювати в рідно­му селі. Так, випускники минулого року Борис Яловенко працює електромонтером в селі Зоцівці. Сумлінно трудяться на різних ділянках колгосп­ного виробництва Валентина Міщенко, Олександр Мироненко та інші випускники школи.

П. Темносагатий,

директор середньої школи.

(Т.С. 03.03. 1966 р.)

 

 

 

Приємний спогад залишили районні лижні змагання у Іваничан. Переможці змагання Віра Охріменко, Люба Щербина та Валя Радченко.

(Т.С.03.03.1966р. )

 

 

 

Зелений наряд села

Не лише новими житловими будинками та культурно - побутовими приміщеннями прикрашається на­ша Іваниця. Її мешканці турбуються про розкішне зелене вбрання села. Не стоять тут осторонь і школярі. В Іваницькій середній школі живе хороша традиція - закладати парки та сквери на честь видатних подій та свят.

На ознаменування 40 - річчя Ра­дянської влади на Україні учителі та учні школи на розі вулиць Шев­ченка і Першотравневої посадили сквер. Спочатку молоді дерева дбайливо доглядали, а потім і не помітили, як сквер заріс бур'яном, частина дерев засохла. І ось тоді зародилась ідея - закріпили сквер за певним класом. Ця честь випала на долю учнів 10 «а» класу. Під керівництвом К. Г. Пінчука вони оновили сквер. Зашуміли тополі та ялини, зазеленіла трава.

Коли країна відзначала 150 - річний ювілей Т. Г. Шевченка, школа заклала сквер його імені. Ось уже протягом двох років за деревами в новому сквері догля­дає 10 «а» клас. Учні поливають дерева, прополюють,  розчищають доріжки. В чудовий куточок Іваниці перетворився колишній вигін. Дедалі набирають сили і швидко розвиваються берізки, клени, мо­лоді дубки. В сквері трудящі се­ла поставили пам'ятник Велико­му Кобзареві. З високого поста­мента оглядає Тарас оновлене се­ло. Напевне, тепер він нізащо б не впізнав вулиці, по якій колись їхав з Качанівки на Сокиринці.

Попереду найзнаменніша дата в житті наших людей – 50 - річчя Ра­дянської влади. На честь її знову заклали сквер. Розрівняли горби, позасипали ями. Розбили доріж­ки. У школі оголосили навіть кон­курс на краще планування скверу та добір дерев. Перевагу надали туї, ялинам і липам. Догляд за новим сквером ввірили 9 «б» кла­су. Щовечора можна зустріти тут дев'ятикласників. Всім класом разом з учителькою Ольгою Андріївною Хоруженко поливають вони дерева, очищають площу від бур'янів.

Мине небагато років, і ще пиш­нішим стане зелений наряд села.

М. Замига,

учитель.

(Т.С. 14.06. 1966 р.)

20 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити